Turbulentie

Tja, dan is het zaterdag 14 maart 2020, de aftelklok op de homepage van deze website laat nog 50 dagen zien tot aan de Dutch GP. Een mooi rond getal waarvoor sommige mensen een uitgebreid feestje gaan vieren, bij het behalen van de halve-eeuw-leeftijd.

 

Voor een derde update van mijn website had ik een column klaar staan over het zgn Thuisrace-syndroom. Had alle feiten van de afgelopen decennia bijeen gesprokkeld om te borgen dat een persoonlijk gevoel onderbouwd zou worden met harde cijfers. Had in mijn ogen het syndroom waar veel coureurs tegenaan lopen, als zij hun thuis-race rijden, feitelijk onderbouwd. Had er een pakkend verhaal voor klaar staan. Had.

De wereld is de afgelopen weken gegrepen door een virus en de uitwerking daarvan, primair de gezondheidsklachten bij velen, heeft intussen ook een directe impact op de samenleving, leefomgeving, werkomgeving, schoolomgeving en wereldwijd sportomgevingen. En zo gebeurde dat de start van het F1 seizoen, gisteren in Melbourne, werd geschrapt. Bahrein, China en Vietnam als volgenden op de kalender, waren al uitgesteld, of zonder publiek, of nog met een vraagteken.

 

De harde realiteit op deze zonnige zaterdagochtend is een definitieve afgelasting van alle 4 genoemde GP’s. Over het uitstellen van de Dutch GP is nog enige onduidelijkheid, formeel heeft het circuit zelf dit nog niet bevestigd. Lijkt geen kwestie meer van dagen, maar van een paar uur. Dat ook Zandvoort definitief begin mei de toegangspoorten gesloten houdt.

Wat een ontwikkelingen, daar had werkelijk niemand rekening mee gehouden. Er zijn mobiliteitsplannen gemaakt, draaiboeken, veiligheidsplannen, milieuplannen enz. Maar dit scenario zat uiteraard bij niemand in een glazen bol opgesloten.

 

Improviseren lijkt nu het toverwoord. Circuit Zandvoort zal samen met de FOM, de teams, alle andere circuits in de wereld, stakeholders en andere belanghebbenden een nieuwe agenda moeten gaan opstellen. Op basis van de laatste informatie, veelal geruchten, zou Zandvoort mogelijk eind augustus op de kalender komen. De organisatie van de Dutch GP en iedereen die daarbij betrokken is, zullen alle genoemde documenten, vergunningsaanvragen, logistiek, media, hotels/appartementen/campings moeten gaan wijzigen. Improviseren in het kwadraat. Als het waar is dat de race in de duinen naar augustus wordt verplaatst.

 

Tot slot, het publiek. Mensen schrijven in het voorjaar van 2019 in op toegangskaarten. Net voor de zomervakantie van 2019 wel of niet ingeloot. Bij inloten direct betalen. Nu 10 maanden later komt de lang naar uitgekeken datum te vervallen. Een mogelijke Dutch GP eind augustus betekent voor velen het laatste deel van de zomervakantie. Indien een zomervakantie al geboekt, krijgen bezoekers nu een stevig dilemma voor de kiezen.

Uiteraard blijven we alle ontwikkelingen op de voet volgen.  

 

Eddy

 

E-mail: edzwart@hotmail.com